Calculatorul – mijloc didactic modern în învăţământul preşcolar


Utilizarea calculatorului în educatia preşcolarilor permite transmiterea şi asimilarea noilor cunoştinţe într-un mod atractiv pentru copii. Copiii învaţă jucându-se, sunt puşi în situaţia de găsi soluţii şi de a lua decizii pentru rezolvarea problemelor. Calculatorul este un mijloc didactic care ţine activă atenţia copilului pe tot parcursul activităţii de învăţare.

La vârsta preşcolară, imaginaţia intră într-o nouă fază de dezvoltare, capătând noi aspecte. Formarea competenţelor descrise prin programa şcolară nu este posibilă doar prin utilizarea unor strategii clasice de predare - învăţare - evaluare. Instruirea diferenţiată individuală, pe nivel de vârstă, cu ajutorul softului educaţional, poate fi o alternativă de succes.



Utilizarea calculatorului în grădiniţă constituie o modalitate de creştere a calităţii predării şi învăţării. Operarea pe calculator reprezintă o nouă strategie de lucru a educatoarei cu copiii, având importante valenţe formative şi informative. Alături de mijloacele didactice clasice, calculatorul este un instrument didactic ce poate fi folosit în scopul eficientizării tuturor activităţilor din grădiniţă.

Prin utilizarea calculatorului, procesul de învăţare devine mai interesant şi mai plăcut, permite asimilarea de noi cunoştinţe şi sugerează semnificaţiile acestora. O mare importanţă pentru copiii preşcolari o au primele noţiuni pe care şi le însuşesc şi, mai ales, calitatea acestora. Lecţiile însoţite de imagini viu colorate şi expresive permit dezvoltarea limbajului şi a vocabularului. 

Bagajul de cunoştinţe ale preşcolarilor creşte, pornind de la noţiuni simple, cum ar fi culorile, şi ajungând până la cunoaşterea de poezii şi cântece. Noţiunile elementare, cum ar fi animalele domestice şi sălbatice, anotimpurile etc., încep să aibă înţeles de la vârste fragede, fiind posibilă învăţarea lor mult mai uşor. În plus, unele reprezentări pot fi reproduse doar prin intermediul calculatorului care oferă metode şi tehnici privind grafica, animaţia şi sunetul.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu